Αφέντης Χριστός

Αφέντης Χριστός χωριού Μαγουλά- Afentis Xristos of Magoula

Ο Αφέντης Χριστός είναι μια μικρή εκκλησία στην κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από το χωριό και αποτελεί το νεκροταφείο του χωριού Μαγουλά. Η εκκλησία εορτάζεται στις 6 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Ο πετρόκτιστος σταυρός της εκκλησίας ανήκει στον παλιό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκκλησία και η τοποθεσία της, εκτός από το θρησκευτικό τους χαρακτήρα, παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.Πεύκα Αφέντη Χριστού Μαγουλά- Trees of Afenti Xristo in Magoula

Το πλήθος των πεύκων που βρίσκονται στο λόφο του Αφέντη Χριστού οφείλεται σε ενέργειες παιδιών του χωριού όταν ακόμα λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο του Μαγουλά. Εκείνες τις εποχές, γινόταν μεγάλο πανηγύρι στη γιορτή του Αφέντη Χριστού ενώ την Κυριακή του Πάσχα, οι κάτοικοι του χωριού πήγαιναν εκεί και έτρωγαν με τις οικογένειές τους.

Καμπάνα Αφέντη Χριστού Μαγουλά- Afentis Xristos of Magoula

Μια τοπική ιστορία αναφέρει πως τα παλιά χρόνια, τα χωριά Μαγουλάς και Καμινάκι βρίσκονταν σε διαμάχη για το ποιος θα κατέχει το λόφο του Αφέντη Χριστού. Διοργάνωσαν τότε έναν αγώνα δρόμου στον οποίο ο πρώτος που θα έφτανε στον Αφέντη Χριστό θα τον κέρδιζε για το χωριό του. Στον αγώνα αυτό, λέγεται, κέρδισε ο Μαγουλιανός κι έτσι ο Αφέντης Χριστός ανήκει μέχρι και σήμερα στο χωριό Μαγουλά (Διήγηση Κωνσταντίνος Γ. Δολαψάκης).

Ο λόφος του Αφέντη Χριστού αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αρχαίου οικισμού της προμινωϊκής περιόδου που υπήρχε στην περιοχή. Έχουν βρεθεί πολλά αρχαία ευρήματα όπως αγγεία, σκεύη και εργαλεία, τα οποία όμως δυστυχώς έχουν χαθεί στα χέρια αρχαιοκάπηλων. Στη νότια πλευρά του έχει βρεθεί, επίσης ένας αρχαίος τάφος μικρού παιδιού ενώ ο λόφος συνδέεται με την περιοχή πιο κάτω ονόματι Πηγ(λ)αλίστρα, στην οποία βρέθηκε ο μινωϊκός βασιλικός τάφος. Λόγω της θέσης του, ο Αφέντης Χριστός εικάζεται πως ήταν μέρος του αρχαίου οικισμού ή φιλοξενούσε κάποιο ναό.

Αρχαία ευρήματα Αφέντη Χριστού στο Μαγουλά- Ancient findings in Afentis Xristos Magoula

Πολιτιστική Δράση 6 Αυγούστου 2017

Ανήμερα του Αφέντη Χριστού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαγουλά φιλοξενεί την τιμητική προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Ελαίας Δρόμοι», το οποίο καταγράφει το διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς στις ζωές των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως και σήμερα ενώ κάνει ειδική αφιέρωση στην αρχαιότερη μινωική ελιά του κόσμου (5000 χρόνων), που βρίσκεται στο ιερό άλσος Καβουσίου.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, στην αυλή του Αγίου Σπυρίδωνα και ώρα 9 μ.μ.