Άγιος Αντώνιος και Αγία Μαρίνα

Άγιος Αντώνιος και Αγία Μαρίνα του Μαγουλά- St Antonios and St Marina of Magoulas

Ο Άγιος Αντώνιος (αριστερά) και η Αγία Μαρίνα (δεξιά) βρίσκονται πάνω από το χωριό Μαγουλά στην ορεινή περιοχή του Κλώρου. Γιορτάζονται ο πρώτος στις 17 του Γενάρη και η δεύτερη στις 17 του Ιούλη. Η τοποθεσία στην οποία οι δυο εκκλησίες είναι χτισμένες λέγεται Μαρτίνου τη σκάλα και η πρόσβαση τους γίνεται μέσω των αγροτικών δρόμων της περιοχής.Ο Άγιος Αντώνιος χτίστηκε πρώτος καθώς προϋπήρχε ήδη σαν εκκλησία αλλά σε άλλη τοποθεσία. Ο ναός του Αγίου βρισκόταν, αρχικά, 200 μέτρα από το ύψωμα Μαρτίνου τη Σκάλα προς το Καμινάκι και ειδικότερα στην τοποθεσία Κάτω Μουρί. Η εκκλησία εκείνη ήταν πετρόκτιστη αλλά κανένας δεν τη θυμάται ολόκληρη και εν λειτουργία. Το μόνο που μαρτυρεί το κτίσμα είναι μερικά χαλάσματα και ένας κύκλος στο έδαφος. Παλιότερα, προς τιμήν του Αγίου, υπήρχε ένας σταυρός σκαλισμένος σε ένα χαράκι στην τοποθεσία Μαρτίνου τη Σκάλα και οι άνθρωποι όταν περνούσαν σταυροκοπιούνταν και τη φιλούσαν. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας χτίστηκε μετέπειτα και ο ναός βρισκόταν ακριβώς κάτω από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Αργότερα όμως ενώθηκε με την άλλη εκκλησία και κάθε καλοκαίρι η γιορτή της συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Άγιος Αντώνιος του χωριού Μαγουλά- St Antonios of Magoula

Ο Άγιος Αντώνιος πριν χτιστεί η Αγία Μαρίνα

Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένες οι δυο εκκλησίες προσφέρει μια μαγευτική θέα τόσο του λασιθιώτικου κάμπου όσο και του βουνού της Δίκτη. Η ανάβαση εκεί είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με το ορεινή φύση του Κλώρου. Τέλος, οι δυο εκκλησίες αποτελούν μέρος των διαδρομών πεζοπορίας της περιοχής.

  • Η τοποθεσία Μαρτίνου τη Σκάλα που βρίσκονται οι εκκλησίες Άγιος Αντώνιος και Αγία Μαρίνα- The name of the location of St Antonios and St Marina's churchies is Martinou ti skala
    Η τοποθεσία Μαρτίνου τη Σκάλα που βρίσκονται οι εκκλησίες Άγιος Αντώνιος και Αγία Μαρίνα